Nieuws

Nieuws

Wil je weten hoe goed je Nederlands al is?

…omdat je het examen Nederlands als 2e taal (NT2) deel I of II wilt doen;
…omdat je toch nog je kennis van het Nederlands wilt opfrissen, hoewel je dit examen al gehaald hebt;
…omdat je gewoon interesse hebt in de Nederlandse taal;

…doe dan de gratis Taaltest van Plezier in taal. Je ziet niet alleen welke vragen je fout hebt gedaan en wat het goede antwoord moet zijn maar je krijgt ook een uitgebreide uitleg te zien wanneer je dat wilt

In deze taaltest komen bijna alle grammatica-onderwerpen aan bod en er zijn ook een paar vragen bij over pragmatiek, oftewel: hoe zeg je iets in het Nederlands? Aan het eind van de test zie je hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en dat niet alleen ... Als je op een leuke en interessante manier je niveau wilt verbeteren, kijk dan naar de speciaal voor jou aanbevolen lessen. De selectie wordt gemaakt op basis van de vragen die je fout beantwoord hebt, als je al fouten gemaakt hebt …. Voor een paar euro per les kun je díe lessen downloaden die je nodig hebt. Je kunt onder ‘Lesmateriaal’ alle 26 lessen vinden die corresponderen met de vragen van deze test. Er zijn 22 lessen over een grammaticaal onderwerp en 4 lessen over pragmatiek.

Wil je alleen de gratis test doen en weten hoe goed je al bent? Dat is ook prima. Je krijgt je resultaten meteen in beeld na de test en je hoeft niet eerst in te loggen. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen het lesmateriaal te kopen en de test over te slaan. Maar eigenlijk is dit wel jammer, want de koppeling tussen de test en het lesmateriaal is juist interessant.

Veel succes en veel plezier! 

Nieuws

Wil je weten hoe goed je Nederlands al is?

…omdat je het examen Nederlands als 2e taal (NT2) deel I of II wilt doen.
…omdat je toch nog je kennis van het Nederlands wilt opfrissen, hoewel je dit examen al gehaald hebt?
…omdat je gewoon interesse hebt in de Nederlandse taal. Het NT2-examen wil je niet doen.

Als je Nederlands kunt lezen (vanaf niveau A2/B1) doe dan even de nieuwe gratis Taaltest Nederlands van Plezier in taal. Ga er even voor zitten – de test bestaat uit 54 vragen en duurt ongeveer 45 minuten - en daarna weet je precies hoe goed je al bent in Nederlands. In deze test komen 22 grammatica-onderwerpen aan bod en er zijn ook 8 vragen bij over pragmatiek, oftewel: hoe zeg je iets in het Nederlands? Aan het eind van de test zie je hoeveel vragen je goed hebt beantwoord en dat niet alleen ... Als je op een leuke en interessante manier je niveau wilt verbeteren, kijk dan even naar de speciaal voor jou aanbevolen lessen. Voor een paar euro per les kun je díe lessen downloaden die je nodig hebt. Je kunt onder ‘Lesmateriaal’ alle* 26 lessen vinden die corresponderen met de vragen van deze test: 22 lessen over een grammaticaal onderwerp en 4 over pragmatiek.

Wil je alleen de gratis test doen en weten hoe goed je al bent? Dat is ook prima. Je krijgt je resultaten meteen in beeld na de test en je hoeft niet eerst in te loggen.

Veel succes en veel plezier!

*De volgende lessen ontbreken nog, maar je kunt ze binnenkort verwachten op deze site:

  • Les 9    Vlieg je met me mee? (het separabele verbum)
  • Les 16 Het zou vandaag droog blijven (zullen – zouden)
  • Les 17 Er wordt op de deur geklopt (passieve vorm)

Nieuws

 

Al meer dan 3000 mensen hebben de taal- en cultuurtoets op de site van Plezier in taal gedaan! Binnenkort komt er op deze site nog een uitgebreide toets te staan, waarmee je gratis je taalniveau kunt testen. Als je klaar bent met deze toets kun je zien welke aspecten van de grammatica en van de pragmatiek (hoe zeg je iets?) je niet meer zo goed weet. Je kunt hier direct iets aan doen door voor een paar euro een les over dit onderwerp te kopen. Je koopt alleen dat wat je nodig hebt. Iedere les bestaat uit theorie en interactieve oefeningen, en elk onderwerp wordt vanaf de basis tot op een hoog niveau behandeld. De lessen worden opgevrolijkt met plaatjes, fotootjes, dialogen en hier en daar een grapje: precies dat wat mijn cursisten al meer dan 20 jaar zo nuttig en leuk vinden.

Als voorproefje vind je hier een stukje uit de les 'Mag ik misschien even iets vragen?':

* We hebben maar één kind.

Met de klemtoon op één en niet op ‘maar’. -  Het woord dat de klemtoon (emphasis) krijgt in de zin is steeds rood gemaakt. -

Maar + getal (met klemtoon) = niet meer dan.

Deze regel is nogal subtiel en het is logisch dat dit vaak fout wordt gedaan. Bovendien gebruik je in sommige talen, zoals het Engels, hetzelfde woord voor maar, alleen en alleen maar (just, only).

We hebben alleen één kind. (foute zin)

In deze zin moet je alleen dus vervangen door maar: We hebben maar één kind.

Nog een paar voorbeelden:

We zijn maar twee dagen in Parijs geweest.   
Ons huis heeft maar één balkon.         
Mijn vriendin blijft  maar vier dagen.   
Ik drink maar tien kopjes koffie per week.   
Nederland heeft maar 17 miljoen inwoners.   
Ik eet maar drie boterhammen per dag.   
We hebben  maar één kat.    

Nieuws

 

Woon je in Italië, Engeland, Texas, Maastricht of waar dan ook en wil je Nederlands leren vanuit huis? Dat kan, als je een computer hebt tenminste. Plezier in taal biedt trainingen Nederlands digiTAAL aan op alle niveaus. Het is een heel leuke en effectieve manier om Nederlands te leren of je Nederlands te verbeteren.

Hoe ziet een les eruit? Je kunt tijdens de les op mijn beeldscherm kijken. Daar verschijnt het lesmateriaal, dat ik speciaal voor jou gemaakt heb. We kunnen met elkaar praten en via het scherm oefeningen doen. De zinnen die je maakt, voeg ik toe aan het lesmateriaal dat ik van tevoren gemaakt heb.
Bovendien kun je tijdens de les luisteroefeningen, leuke interactieve grammatica-oefeningen en uitspraakoefeningen doen en af en toe een kort filmpje over Nederland bekijken.

Na de les mail ik alles naar je toe. Je krijgt ook huiswerkoefeningen toegestuurd.
Het leuke is dat je op deze manier goed kunt zien hoe je elke les vooruit gaat. Ik zorg ervoor dat het materiaal er mooi uitziet en doe er ook elke keer een mooie foto van Nederland bij.

Interesse? Stuur me even een mailtje - of bel me - om meer informatie aan te vragen. Je kunt ook een gratis proefles aanvragen, zodat je zelf kunt zien hoe het gaat.


Selecteer taal

Zoeken

Cultuurverschillen

Natuurlijk hebben we tijdens de trainingen ook oog voor verschillen in cultuur. Dus je leert niet alleen hoé je iets zegt in het Nederlands, maar ook wát je zegt in een bepaalde situatie.

Meer weten?

Ik stel het zeer op prijs als je contact met mij opneemt. Vul hiervoor het contactformulier in. Je kunt me ook bellen op nummer 06-16 51 00 78.